Yhdistetty infrastruktuurijärjestelmä on paljon enemmän kuin osiensa summa. Alansa johtavien teknologioiden ja ratkaisujen yhdistäminen älykkäästi on vallankumouksellista koko IT-palvelualustan ajamisen ja elinkaaren hallinnan kannalta.
Yhdistetyt infrastruktuurijärjestelmät ovat suunniteltu ja valmistettu yhtenä tuotteena, mahdollistaen niiden hallinnan ja koko elinkaaren yhtenä tuotteena. Yhdistetyt infrastruktuurijärjestelmät toimitetaan työkuormia/sovellusta vaille valmiina ratkaisuina. Järjestelmät toimitetaan täysin tuotantovalmiina ja ne myös pidetään täysin tuotantovalmiina koko niiden elinkaaren ajan.
Edellisessä postauksessa raaputin hieman palvelualustojen rakentamiseen liittyvien haasteiden pintaa. Lupasin tässä postauksessa mennä ratkaisuihin ja tarjota hieman lihaa luiden ympärille.
Työnantajani VCE mielletään usein teknologiataloksi, eikä suotta. Olemmehan toimittaneet tuhansia Vblock-järjestelmiä ympäri maailman ja nämä järjestelmät ovat täynnä johtavaa huipputeknologiaa omistajayrityksiltämme EMC:ltä, VMwarelta ja Ciscolta. Teknologiat ja tuotteet eivät kuitenkaan itsessään ole ratkaisuja ongelmiin, vaan lisäksi tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä aina koko spektrille konesalista loppuasiakkaan kokemukseen asti.
Teknologia tekee tämän kaiken mahdolliseksi, mutta liiketoiminta on se, jonka vuoksi tämä kaikki tehdään ja joka tämän kaiken lopulta tekee.
Me VCE:llä miellämme itsemme ratkaisu- ja palvelutaloksi. Useiden asiakkaidemme mielestä olemme liiketoiminnan strateginen kumppani. Ratkaisumme ja palvelumme eivät ole pelkästään ”parhaita teknologioita ja käytäntöjä niputettuna ja konesaliin tiputettuna”, vaan VCE toteuttaa ja toimittaa ennen kaikkea juuri asiakkaan todellisia tarpeita vastaavia ratkaisukokonaisuuksia.
Jokainen VCE:n toimittama järjestelmä on yhdessä asiakkaan asiantuntijoiden kanssa suunniteltu, skaalautuvuus ja laajennettavuus huomioiden. Mitä nämä ratkaisut sitten ovat? Miten ne eroavat perinteisistä toimintamalleista palvelualustojen parissa ja mitä ne todella ratkaisevat?
Aito yhdistetty infrastruktuuri on paljon enemmän kuin osiensa summa. Eri teknologioiden, parhaiden käytäntöjen ja ratkaisuiden yhdistäminen älykkäästi yhdeksi kokonaisuudeksi uudistaa IT-palvelualustan käyttöönoton ja koko elinkaaren hallinnan. Ja siitä matka vasta alkaa.
Käyn seuraavaksi läpi VCE:n yhdistettyjen infrastruktuurien viisi peruspilaria, jotka kaikki osoittavat kiistattomia hyötyjä liiketoiminnalle. Suurin osa hyödyistä tulee tietenkin IT:n kautta – Mutta kysymys onkin näiden kahden yritykselle elintärkeän elementin linjaamisesta toisiinsa. Tätä matkaa voisi kutsua ”IT-transformaatioksi”. Teknologian täytyy tukea tätä muutosta ja ennen kaikkea antaa mahdollisuus sen toteuttamiselle. IT:n tulee olla kyvykäs toimittamaan ratkaiseva kilpailuetu liiketoiminnalle.
Haaste:
IT-infrastruktuuri ei koskaan ole olemassa itsensä vuoksi. Kuitenkin valitettavan usein etenkin laajemmissa ympäristöissä asia käytännössä on näin. Monet palveluntarjoajat rakentavat ja laajentavat kapasiteettiaan omien teknologia-alueiden sisällä ja teknologia kerrallaan.
Tallennuskapasiteetista vastaavat henkilöt hoitavat oman osuutensa ja hankkivat tallennuskapasiteettia, johon voi sitten tallentaa ”mitä vaan, mistä vaan”. Verkkoporukan intresseissä on pitää huoli, että kytkimissä on vapaita portteja liittää palvelinporukan valitsemat palvelinraudat verkkoinfrastruktuuriin. Ikävintä tässä yhdistelmässä on, ettei yksikään näistä ryhmistä ole tietoinen mitä työkuormaa/sovellusta varten kapasiteettia hankitaan.
Jaettujen tallennus- ja verkkoympäristöjen kantavana ajatuksena usein on että ”kapasiteettia tulee olla riittävästi”. Tämän hyvin yleisen jaetun arkkitehtuurimallin etuna on kiistatta se, että kapasiteettia on lähes aina saatavilla. Suorituskyvyn osalta joudutaan tosin tekemään joskus kompromisseja, eikä provisiointikaan ole aina tehokkainta mahdollista.
Lisäksi tässä mallissa on suuri riski ylimitoittaa järjestelmät monella tapaa. Yksi yleisimmistä negatiivisista seurauksista on se, että kapasiteetti itsessään on ylimitoitettu, mutta suorituskyky loppuu heti alkuun. Tämä johtuu siitä että resursseja yritetään käyttää tehokkaasti jakamalla niitä samasta geneerisestä kapasiteetista usealle eri työkuormalle. Käyttöaste kyllä nousee, mutta kontrolli ja suorituskyky katoaa ”sen siliän tien”.
Virtualisoinnista ja käyttöjärjestelmistä vastaavat henkilöt sitten koostavat/kasaavat/haalivat näistä irrallisista, hajautetuista ja ”mitä vaan” varten hankituista resursseista jonkinlaisen palvelualustan. Lopulta tämän korttitalon päällä lähdetään sitten ajamaan sitä sovellusta/työkuormaa, jota varten koko infrastruktuuri on rakennettu – vai pitäisikö sanoa ”keräilty”.
Ratkaisu:
”Begin with end in mind” – S. Covey
Me VCE:llä lähdemme suunnittelussa liikkeelle täysin päinvastaisesta suunnasta. Suunnittelumme lähtökohtana on loppuasiakkaan käyttämä sovellus/työkuorma. Me tiedämme, millaisia vaatimuksia esim. SAP HANA -ympäristö asettaa infrastruktuurin eri komponenteille, konfiguraatioille, näiden eri yhdistelmistä puhumattakaan.
Sama voidaan todeta tuhansien asiakastoimitusten kokemuksella myös muista palvelualustan käyttötapauksista, olipa sitten kysymyksessä skaalautuva sekalaisten työkuormien pilvialusta, kriittinen terveydenhuollon erikoisjärjestelmä tai vaikkapa stabiili Microsoft Business Applications -alusta. Kun järjestelmä on alunperin suunniteltu ja optimoitu työkuormalle, on siinä vakaus, suorituskyky ja turvallisuus sisäänrakennettuina ominaisuuksina.
Ajettava työkuorma voi aivan hyvin olla myös sekalaista, kuten esim. palveluntarjoajan virtualisointitarpeissa. Itse asiassa tämä käyttötapaus on yksi yleisimmistä asiakkaidemme työkuormista, ja meillä on siitä kokemusta lukuisten – Niin pienten kuin isojen – palveluntarjoajien kautta ympäri maailman. Dynaamisuus ja skaalautuvuus ovat palveluntarjoajille tärkeitä palvelualustan ominaisuuksia. Siksi nämäkin seikat on otettu huomioon jo suunnitteluvaiheessa.
Me tiedämme kokemuksesta oikeista käyttötapauksissa, millainen ympäristö vaaditaan esimerkiksi 5000 VDI -työaseman tarjoamiseen, käytettiinpä sitten VMwaren tai Citrixin -tuoteperheitä (molemmat ovat mm. sertifioituja ja tehdasintegroituja). Osaamme kertoa millaisella ratkaisulla voidaan säästää huomattavia summia esim. Oracle -ympäristöjen toteutuksissa. Me olemme tehneet näitä lukuisia kertoja. Aidoilla asiakkailla, aidoissa liiketoimintaympäristöissä, aidoilla positiivisilla tuloksilla.
Vuodesta 2009 alkaen VCE on käyttänyt yhdistettyjen infrastruktuurijärjestelmiensä suunnittelutyöhön omistajayritystensä (EMC, VMware, Cisco, Intel) parhaita resursseja, kuten asiantuntijoita, kehitysympäristöjä ja parhaita käytäntöjä. Tämä ainutlaatuinen asema on mahdollistanut markkinoiden parhaiden komponenttien yhdistelmän lisäksi myös parhaan osaamisen yhdistämisen.
Tämä kaikki yhdistettynä jatkuvaan kehitykseen, yhteistyöhön ja sertifiointeihin sovellustoimittajien kanssa on täysin ainutlaatuista alalla ja antaa perustan rakentaa palvelualustaa laadulla, kokemuksella ja tietotaidolla, joita mikään muu toimija ei pysty tarjoamaan.
Koko infrastruktuuri on olemassa vain ja ainoastaan sovellusta varten.
Jiri Vidgren.