Big datasta on nyt monta vuotta jatkuneen hypetyksen jälkeen tullut aidosti osa yritysten arkipäivää. Varsinkin esineiden internetin esiinmarssi on räjäyttänyt potin, kun kohta jokainen kodin valaisinkin lähettää tietoja tilastaan nettiin – ja jonnekin tämäkin data on saatava tallennettua myöhempää hyötykäyttöä varten.
EMC:n juuret ovat vahvasti tallennuksessa, joten meillä on myös erinomaiset edellytykset tarjota oikeat ratkaisut tiedon räjähdysmäiseen kasvuun. Julkaisimme juuri joukon merkittäviä tuotteita, joista Isilon SD Edge osaa käsitellä datamassoja myös pitemmän matkan päästä, EMC CloudPools tuo hybridipilven edut ison datan käsittelyyn ja uusi versio OneFS-käyttöjärjestelmästä johtaa joustavasti koko orkesteria.
Dataa tulee monesta eri suunnasta niin valtavia määriä, että sitä ei ole järkevää yrittää pakottaa ennalta määriteltyyn tietokantamuottiin. Tämän sijaan tieto kannattaa tallentaa sellaisenaan suuriin tietovarastoihin, datalampiin. Näistä lammista voidaan äyskäröidä tarpeen mukaan liiketoimintaa tukevia tietoja, olivat ne sitten peräisin kassajärjestelmistä tai porraskäytävän lampuista.
Aiemmin datakeskuksen seinät määrittelivät käytännössä myös datalampien rajat. Uudet Isilonit levittävät datalampien rantoja ulospäin, jotta massadataa voidaan käsitellä nopeasti ja kätevästi juuri siellä, missä tarvitsee.
Esimerkiksi Isilon SD Edge helpottaa haarakonttorien elämää, kun ne pääsevät itse käsiksi tarvitsemaansa tietoon sen sijaan että pyytäisivät pääkonttorin IT-osastoa ajamaan analyyseja. Edgen voi asentaa perusraudalle (commodity hardware), mikä tekee siitä kustannustehokkaan ratkaisun.
CloudPools ja uusi OneFS-käyttöjärjestelmä ovat vallankumouksellisia siinä, että ne vievät datalammen konesalien yksityisistä kätköistä julkiseen pilveen. Tätä joustavammaksi ei big datan käsittely enää tule.
Jos aiemmin yksittäisen Isilon-klusterin enimmäiskoko oli 50 petatavua, nyt on rajana enää pilvitaivas. Yritys voi valita julkisen pilven puolelta joustavasti omiin tarpeisiinsa sopivan palveluntarjoajan, kuten AWS, MS Azure tai Virtustream.
EMC:n äskettäin ostama pilvimaailman toisinajattelija Virtustream onkin oman blogauksensa arvoinen, ja ja kerromme siitä lisää blogissamme pian. Kun uudet Isilon-ratkaisut yhdistetään Virtustreamin alustaan, datalammet eivät enää kärsi vesipulasta.
Lauri Koivisto