Hyperkonvergenssimarkkinan kehitys

Jep, se on hieman hankala sana suomeksi, mutta kuvaa hyvin sitä, mistä ajattelin ohueksi avustukseksi omasta näkökulmastani kertoa. Markkina hyperkonvergenssille on ollut olemassa karkeasti noin 5 – 6 vuotta, jonka aikana se on saanut rauhassa kasvaa. IDC:n ja Gartnerin kaltaiset kristallipalloilijat uskovat markkinan olevan yli 50 %:n vuotuisessa kasvuvauhdissa.

Viimeisen kahden vuoden aikana olemme nähneet Suomessakin tuon markkinan kasvavan ja ottavan yhä isompaa osaa perinteisestä it-markkinasta. Hyperkonvergoitujen ratkaisuiden ytimessä olevat ohjelmisto-ohjatut tallennusjärjestelmät (SDS) ovat saavuttaneet riittävän maturiteetin ja ovat lunastaneet paikkansa etenkin virtualisoitujen infrastruktuurien selkärankana.

Samaan tahtiin konesaliverkot, prosessorit, muistit ja ennen kaikkea fyysiset tallennuskomponentit (johonkinhan se SDS:kin tallentaa lopulta) ovat nopeutuneet ja siten mahdollistaneet myös hyperkonvergenssin kehittymisen.

Hyperkonvergenssi (ja siten myös markkina) jakautuu yleisesti ottaen kolmeen malliin:

●       Tee-se-itse, jossa hankitaan toimittajalta SDS-ohjelmisto ja rakennetaan kaikki muu infrastruktuuri itse (esim. vSAN, ScaleIO).

●       Ohjelmisto+Rauta -bundle, joka on muuten kuten edellinen malli, mutta integraatio, validointi ja tuki hoituvat toimittajan kautta (esim. vSAN- ja ScaleIO-ready noodit).

●       Avaimet käteen, jossa laitteen mukana tulee täysin integroitu ja orkestroitu hallinta, ohjelmisto, tuki ja koko elinkaaren hallinta päivityksineen. Tästä esimerkkeinä ovat Dell EMC:n VxRail-, XC- ja VxRack-ratkaisut.

Dell EMC hyperkonvergenssimarkkinassa

Tulimme hyperkonvergenssimarkkinaan mukaan laitteella (HCIA) helmikuussa 2016 äänekkäästi julkaisemalla VxRail-laitteen. Ja heti perään seuraavassa kvartterissa julkaistiin pitkän kehitystyön tuloksena myös VxRack, joka on sitten täysin oma lukunsa. Palataan siihen toisessa postauksessa.

VxRail on tuotteen elinkaaren aikana saanut jo kaksi isoa päivitystä. Kesällä 2016 julkaistiin ohjelmistoversio 3.5 “Ghent” ja nyt vuoden vaihteessa myös Suomeenkin tuli saataville uusin VxRail 4.0, joka on sekä ohjelmisto- että rautapuolella ollut merkittävin päivitys.

Tämän suhteellisen lyhyen ajanjakson aikana, VxRail on menestynyt erinomaisesti, kaikilla mittareilla mitattuna. Niin analyytikot, kumppanit kuin asiakkaatkin ovat ottaneet ratkaisun vastaan avosylin. Markkina on juuri nyt sopivan kypsä tämän kaltaiselle ratkaisulle. Kasvu on ollut odotettua ja se näyttää jatkuvan odotetusti. Kiitämme nöyrästi asiakkaitamme sekä kumppaneitamme ja lupaamme jatkaa kehitystyötämme edelleen investointienne turvaksi.

Numeroita tarinan tueksi

Vuoden 2016 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana (siis alle puolessa vuodessa julkaisusta) olimme myyneet maailmanlaajuisesti yli 1700 noodia VxRailia. Tultuamme puoli vuotta tästä eteenpäin 2017 vuodenvaihteeseen ovat lukemat jo 4500 noodin paremmalla puolella. Samalla siirtyen 2016 toisen vuosipuoliskon aikana HCIA (hyperconverged infrastructure appliance), eli hyperkonvergoitujen laitteiden markkinaosuuksissa toiselle sijalle.

Asiakkuudetkaan eivät ole enää pieniä R&D-kokeiluita, vaan olemme nähneet 2017 vuoden alussa jopa yli kolmen miljoonan euron VxRail ympäristöjä, ja vieläpä ihan lähellä eikä “aina vaan Amerikassa” tai “Jossain Muualla™”. Toki VxRail mahdollistaa
aloittamisen pienestä (alkaen 3 noodista) ja skaalautumisen aina 64 noodiin per klusteri. Klusterien määrässä ei tietenkään mitään rajaa ole.

Hyperkonvergoidun ratkaisun valinta

Olemme asiakkaiden kanssa käydyissä keskusteluissa huomanneet, että VMwaren vSphere -virtualisointiteknologiaan standardisoineet asiakkaat ovat tottuneet hyvään. Heidän kriittisimmät järjestelmänsä ovat vSpheren päällä ja he kokevat, että vSphereen voi luottaa. vSphere ympäristöt ovat lähes poikkeuksetta integroitu muihin it-järjestelmiin ja VMwaren portfoliosta on muitakin tuotteita käytössä. Kaikilla on lisäksi vähintään jonkinlainen näkemys ja strategia automaatiosta ja orkestroinnista aina verkon virtualisointiin asti. Luottamus VMwaren näkemykseen virtualisoidusta ekosysteemistä on vahva.

Näiden asiakkaiden arvomaailmassa yksinkertaiset ratkaisut ovat kärkipäässä. He haluavat perusinfrastruktuurin komponentit selkeinä, luotettavina ja helposti integroitavissa olevina valmiina komponentteina. He ovat havainneet tämän mallin vapauttavan enemmän aikaa uuden luomiseen ja varsinaiseen palvelutuotantoon jatkuvan ylläpitämisen sijasta.

VxRail on suunniteltu yhden tuotekehitystiimin toimesta. Tuossa tiimissä on henkilöitä niin VMwaren kuin Dell EMC:n organisaatioista. Heidän tehtävänsä on melko yksinkertainen: Luoda ja ylläpitää markkinoiden paras vSphere-pohjainen hyperkonvergoitu infrastruktuuri, unohtamatta Dell EMC:n kokemusta toteuttaa raudan ja ohjelmiston integraatio, systeemisuunnittelu, tukipalvelut ja datan suojaus. Eli, tehdä niiden valinta helpoksi, jotka ovat VMwaren tuoteperheeseen standardoineet.

Entäs muut hypervisorit ja ympäristöt?

Vaikka VMware onkin kiistaton markkinajohtaja privaattipilvien ja omissa konesaleissa sijaitsevien datakeskusten virtualisoinnissa, tarvitsee markkina myös valinnan vapautta. Mikäli et jostain syystä ole standardisoinut Vmwaren ekosysteemiin, etkä siis halua jostain syystä käyttää vSphereä virtualisointiin, ei VxRailista ole paljoakaan iloa. Näille asiakkaille Dell EMC:n paletista löytyy esimerkiksi XC -sarjan tuotteet, jotka ovat Dell EMC:n palvelinraudan ja Nutanixin hyperkonvergoidun ohjelmistopaketin yhdistelmiä. Vaihtoehtona voi olla myös ScaleIO ready noodit tai VxRack, joka skaalautuu tarvittaessa jopa tuhansiin noodeihin asti.

Dell EMC:llä on tarkoitus vuoden 2017 aikana tehdä myös Microsoftin kanssa yhteistyötä samalla intensiteetillä ja fokuksella, jota olemme toteuttaneet VxRailin kohdalla VMwaren kanssa. Pidemmässä juoksussa meillä on tähtäimessä tuoda referenssiarkkitehtuureita ja rauta/ohjelmisto -bundleja myös OpenStack ekosysteemin toimijoille. Eräs Dell Technologiesin (Dell EMC:n emoyhtiö) tunnuslause onkin vapaasti suomennettuna “paremmin yhdessä”, mutta totta kai meidän pitää pystyä tarjoamaan sitoutuneille asiakkaillemme myös vaihtoehtoja ja valinnan vapautta.

 

Uusi VxRail 4.0

On hyvä huomata, että tähän pisteeseen ollaan tultu ennen VxRail 4.0:n julkaisua. Tämä kaikki edellä lukemasi on siis tapahtunut jo. Seuraavan sivun menestystarinastamme kirjoittaa siis VxRail 4.0, josta kirjoitan teille seuraavaksi ihan erikseen.

< Takaisin Blogit pääsivulle

Jiri Vidgren
vArchitect

Jiri Vidgren on kokenut it-infrastruktuuriasiantuntija. Hän on työskennellyt Dell EMC:n palveluksessa vuodesta 2014 alkaen päävastuunaan konvergoidut ja hyperkonvergoidut infrastruktuuriratkaisut ja niihin perustuva arkkitehtuurisuunnittelu. Kokemusta löytyy niin ohjelmistokehityksen kuin it-palveluntarjoajasektorinkin parista.